3. Ελεημοσύνη και Φιλανθρωπία.

Συχνά ο συγχαίουμε  τις έννοιες αυτών των δύο λέξεων νομίζοντας ότι έχουν  την ίδια σημασία.  Για να γίνω κατανοητός θα αναφέρω μια ιστορία ως παράδειγμα:

Κάποτε, κάπου στην Ανατολή, ένα απόγευμα θα πήγαινε για ψάρεμα ο διδάσκαλος  με τον μαθητή του. Ο μαθητής ήταν πολύ χαρούμενος που ο διδάσκαλος επέλεξε εκείνον για να περάσει μαζί του το απόγευμα ψαρεύοντας. Έτσι θα μπορούσαν να συζητήσουν και  να αποκτίσει  πολύτιμες σκέψεις και συμβουλές. Στο δρόμο που πήγαιναν για ψάρεμα, εμφανίστηκε ένας ζητιάνος που τους ακολουθούσε ζητώντας ελεημοσύνη. Ο μαθητής ρώτησε τον διδάσκαλο αν του επιτρέπει να δώσει κάποια χρήματα στον ζητιάνο ως ελεημοσύνη.

Ο διδάσκαλος γύρισε, κοίταξε τον ζητιάνο στα μάτια και του είπε:  "Έλα μαζί μας για ψάρεμα και θα σου δώσουμε ότι ψάρια πιάσουμε".
Ο ζητιάνος απάντησε στον διδάσκαλο ότι δεν γνωρίζει να ψαρεύει,  αλλά μη έχοντας κάτι καλύτερο θα τους ακολούθησε στο ψάρεμα.
Όλο το απόγευμα διδάσκαλος το πέρασε πλάι στον ζητιάνο, μαθαίνοντάς  τον να ψαρεύει, και στο τέλος του χάρισε όσα ψάρια έπιασαν. Επιπλέον του χαρισε και την πετονιά. Ο ζητιάνος έφυγε ευχαριστημένος.  Ο μαθητής όμως στο δρόμο της επιστροφής ήταν κατσούφης και σκυθρωπός!

Τι έχεις;   τον ρώτησε ο διδάσκαλος.
Διδάσκαλε περίμενα πώς και πώς αυτή τη μέρα, είπε ο μαθητής,  για να συζητούσαμε όλα αυτά τα όμορφα πράγματα που ξέρεις, και εσύ σπατάλησες τον χρόνο μας με τον ζητιάνο! Γιατί δεν με άφησες να του έδινα λίγα χρήματα και να έφευγε αφήνοντάς μας ήσυχους;
 Και ο διδάσκαλος του απάντησε: Αν του έδινες λίγα χρήματα και εκείνος αγόραζε και έτρωγε κάτι απόψε,  αύριο θα πεινούσε και πάλι. Τώρα που έμαθε να ψαρεύει, τώρα δεν θα ξαναπεινάσει ποτέ πιά!

Στην παραπάνω ιστορία αυτό που ο ζητιάνος ζητούσε και ο μαθητής ήθελε να δώσει, ήταν ελεημοσύνη. Τα ψάρια  που έδωσε ο διδάσκαλος στον ζητιάνο ήταν και αυτά ελεημοσύνη, αλλά οι γνώσεις που έδωσε στον ζητιάνο και τον έμαθε να ψαρεύει  ήταν Φιλανθρωπία.

Ελεημοσύνη  είναι η λύπηση και η συμπόνια προς κάποιον που παγιδεύτηκε σε άσχημη θέση, η οποία συνοδεύεται από κάποια μικρή προσφορά που θα ελαφρύνει για λίγο τον πόνο του.

Φιλανθρωπία είναι να βοηθήσεις κάποιον να σταθεί στα πόδια του, να αναπτύξει τις δεξιότητές του για να ζεί με αξιοπρέπεια,  ώστε να μην χρειάζεται την ελεημοσύνη.


Ελεήμων  είναι εκείνος πού λυπάται τους μετανάστες και  προσπαθεί να βελτιώσει λίγο τις συνθήκες διαβίωσής τους εδώ στην ξενιτιά.
Φιλάνθρωπος είναι εκείνος που αγαπά τους ανθρώπους και προσπαθεί να τους καταστήσει ικανούς να ζουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους, Έτσι δε θα  χρειάζεται να ξενιτευτούν για να έχουν μιά αξιοπρεπή ζωή, και δεν θα δημιουργούνται προβλήματα στους άλλους λαούς από τις ιδεολογικές, θρησκευτικές και οικονομικές συγκρούσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευπρόσδεκτα τα καλοπροαίρετα, ευπρεπή και τεκμηριωμένα σχόλια. Υβριστικά σχόλια δεν θα αναρτώνται , εκφράστε αυτό που θέλετε με ευπρεπή τρόπο. Διευκρινίζεται ότι δεν δεσμεύομαι να απαντώ σε όλα τα σχόλια και η παράλειψη απάντησης δεν σημαίνει παραδοχή οποιουδήποτε σχολίου ή άποψης.